• Obvodné kolo mladších žiakov vo futbale

             

            Dňa 13. 4. 2016 sa žiaci našej školy 4. a 5. ročníka zúčastnili Obvodného kola mladších žiakov ZŠ v malom futbale. V športovej hale zápasilo celkovo 15 škôl z okresu Bardejov. Naša škola bola vyžrebovaná do skupiny B, kde spolu so ZŠ Wolkerova, ZŠ Kružlov, ZŠ Zborov a ZŠ Pod Papierňou sme odohrali 4. zápasy, z ktorých sme žiadny nevyhrali a umiestnili sme sa tak na poslednom 5. mieste v skupine. Aj napriek tomu žiaci statočne bojovali a získali  cenné skúsenosti do ďalších zápasov. Našu školu reprezentovali: Vojtech Giňa, Dávid Bilý, Jozef Bilý, Dalibor Bystrý, Lukáš Bystrý, Jozef Dreveňák, Tomáš Grešš, Dominik Peta, Oskar Peta a Ján Škop.

            Mgr. Ing. Ján Kýpeť

             

          • Našu školu navštívil netopier

            V piatok popoludní nás v ŠKD navštívil ujo Martin Ceľuch, ktorý pracuje v organizácii pre ochranu netopierov.
            Na interaktívnej tabuli nám odprezentoval najzaujímavejšie informácie o týchto živočíchoch : najmenší netopier váži 2g a najväčší 1500g, počas jednej noci uloví až 3000 komárov, je zákonom chránený.
            Počas celej prednášky sme ticho počúvali, aby sa malý netopier nezobudil. Po prezentácii sme už netrpezlivo čakali, ako ujo Martin vyberá z vrecúška netopiera. Každý si ho mohol zblízka poobzerať a počuť jeho zvuky cez ultrazvukový prístroj.
            Ďakujeme za nezvyčajné popoludnie
             
             
            Informoval: Mgr. Katarína Šidelská
          • Malí divadelníci

             

            Dňa 19.4. sa deti z ŠKD vybrali na malý, ale hodnotný výlet. Prijali sme pozvanie od "Malých divadelníkov " zo základnej umeleckej školy Don Bosca, ktorí nás potešili divadelným predstavením. Prvú rozprávku pod názvom " Moderná snehulienka " nám zahrali žiaci 1. a 2.ročníka. Žiaci 3. ročníka nás pobavili druhou rozprávkou " O jednej rodinke ". Pred divadelným predstavením sme sa prešli po námestí, osviežili sa zmrzlinou, vyšantili na detskom ihrisku na školskom dvore a občerstvili osviežujúcou citronádou, ktorú nám pripravili naši hostia. Potom sme si pozreli priestory školy a tak sme sa usadili v školskej jedálni, kde nás už čakali " Malí divadelníci ". Po predstavení si deti pripravili pre nás malé prekvapenie, v rámci roku Milosrdenstva a to každé z detí sa zrieklo sladkostí, a priniesli pre nás. A potom už len hajde domov. Tento deň bol super a určite si to niekedy zopakujeme. Vďaka patrí malým divadelníkom a pani učiteľke Janke.

            Informoval: Mgr. Katarína Šidelská

          • Meranie síl v atletike

            Dna 19.4.2016 organizovala naša škola športové preteky, do ktorých sa zapojili aj žiaci Cirkevnej základnej školy v Bardejove a Cirkevnej základnej školy v Dlhej Lúke. Súťažilo sa v disciplínach: beh na 60, 400, 600 m, štafetový beh, skok z miesta a hod plnou loptou. Všetci sa snažili predviesť čo najlepšie výkony, no zvíťazili len tí najlepší, ktorí získali aj medaile a vecné ceny. Za  prípravu a organizáciu pretekov ďakujeme nášmu učiteľovi telocviku Mgr. Jánovi Kýpeťovi a vedeniu školy. 

             

            Informoval: Mgr. Žaneta Reviľaková

          • Jankova prvá cesta do školy

            V jeden slnečný piatok sa deti z ŠKD spolu s pani vychovávateľkami vybrali do hornošarišského strediska v Bardejove. Cestou sme sa zastavili pozrieť si megavajce, ktoré bolo na námestí. V HOS na nás čakala teta Gabika, ktorá si pre nás spolu s kolegyňou pripravila dopravnú výchovu s názvom „Jankova prvá cesta do školy.“

            Janko sa musel na ceste do školy popasovať s rôznymi prekážkami – zvieratkami – žabkou, zebrou, chameleónom. Janko to hravo zvládol a nakoniec do školy bezpečne došiel. Deti sa naučili spievať pieseň „ Na asfalte zebra“. Teta Gabika položila deťom pár otázok. Tí šikovnejší, ktorí vedeli odpovedať dostali odmenu. Deťom sa Jankova prvá cesta do školy páčila, veľa nového sa naučili. Každý dostal pracovný list, a tak sme sa k tomu mohli v ŠKD vrátiť a zopakovať.

            Ďakujeme vedeniu hornošarišského strediska za pekný zážitok, a tešíme sa na ďalšie predstavenie.

            Informoval: Mgr. Katarína Šidelská

          • Atletická súťaž

             

            4.4.2016 sa konal v športovej hale v Bardejove 2. ročník halových majstrovstiev okresu v atletike žiakov 3. a 4. ročníkov. Na tomto podujatí sa zúčastnilo aj 7 žiakov našej školy. Súťažilo sa v piatich disciplínach: behu na 30 m, behu na 200 m, skoku do diaľky z miesta, hode plnou loptou a v štafetovom behu. V konkurencii ďalších 7 škôl sa naši žiaci vôbec nestratili. Ba naopak, v hode plnou loptou sa na 3. mieste umiestnila Karin Bystrá zo 4.B triedy a v štafete na 400 m nás potešili tiež krásnym 3. miestom Oskar Peta, Lukáš Bystrý, Vaneska Kotľariková a Galinka Dreveňaková. Domov si hrdo odnášali krásne bronzové medaily. A aj keď na mieste víťazov nestáli všetci, vôbec nám to nevadilo.  Prežili sme krásne športové dopoludnie, ktoré sa nieslo v radostnom duchu a kamarátskej atmosfére.

            Informoval: Mgr. Martina Sobeková

          • Hudbou proti drogám

             

            Protidrogovej tematiky v dnešnej dobe nie je  nikdy dosť. Na každom kroku číha nebezpečenstvo a ponúkajú sa nám  vymoženosti moderného žitia...

            Ani nám nie je ľahostajné, čím sa naši žiaci zaoberajú vo voľnom čase, a preto sme im umožnili vypočuť si zhudobnenú prednášku o „drogách spoločnosti.“

            Skupina AMOS  previedla žiakov  svetom drogových závislostí a ukázali im aj následky nerozumného používania návykových  látok .

             

            Informoval: Mgr. Emília Kmecová

          • „ Milkagro je firma skvelá,...“

            ...týmito slovami  sme sa zapojili do naspievania  SABI hymny -  súťaže pre školy a jednotlivcov. Aj v ďalšej kategórii  tento rok pokúšame šťastie – je to výrobok  z viečok a  kelímkov od jogurtov Sabi.

            SABIUS INTEGRACIUS je meno našej sovy , ktorú sme spolu vytvárali a tešili sa ako nám rástla pod rukami..

            Ďakujem mojim žiakom a samozrejme aj kolegyniam,  Martinke a Petre, za pomoc a povzbudenie. Držte nám palce, aby sme sa páčili porote vo firme Milkagro.

             

            Informovala: Mgr. Emília Kmecová

          • Opäť je tu jar!

            Ešte pred prázdninami deti z ŠKD celý týždeň usilovne zbierali vedomosti o jari, jarných kvetoch, o stromoch, o zvieratách a ich mláďatách a hlavne o udalostiach Veľkej noci. Súťaž na jarnú tému sa konala v stredu 23.3.2016. Traja najšikovnejší žiaci z každej triedy mali možnosť si zasúťažiť. Výsledky boli nasledovné:

            3. ročník

            1. miesto Galina Dreveňaková

            2. miesto Viktória Bilá

            3. miesto Liliana Šiváková

            2. ročník

            1. miesto Liliana Kaputová

            2. miesto Šarlota Mihaliková

            3. miesto Dávid Mihalik

            1. ročník

            1. miesto Dávid Horňak

            2. miesto Andrej Dreveňak

            3. miesto Melánia Dreveňaková

             

            Každý víťaz okrem veľkého potlesku obdržal aj diplom s umiestnením a plyšovou hračkou. Blahoželáme!

            Informormoval: Bc. Ľudmila Kocúrová

          • KRÍŽOVÁ CESTA DETÍ zo ZŠ s MŠ bl. Zefyrína

            Vyvrcholením pôstneho obdobia pre žiakov ZŠ s MŠ bl. Zefyrína bola krížová cesta, ktorá sa viedla v duchu Božieho milosrdenstva. Krížová cesta bola rozdelená na dve etapy pre 0-3 ročník a pre 4-6 ročník Žiaci v dňoch 22-23. 3. 2016 obetovali celú krížovú cestu spolu s duchovnými otcami Petrom Vargom a Jožkom Knapom za všetky deti, ktoré sú sužované vojnou v Sýrií. Jednotlivými zastaveniami si deti pripomenuli a rozmýšľali nad svojimi priestupkami, ktorými sa aj ony pričinili o to, že Ježiša ukrižovali. Cez Božie milosrdenstvo odprosovali Boha za všetky svoje hriechy, nedôstojné správanie sa a rôzne odvrávania voči učiteľom a rodičom.

            Ježišu ty si znášal všetky bolesti, lebo nás veľmi miluješ a chceš, aby sme vždy boli pri Tebe tu i vo večnosti. Ukrižovaný Ježišu zmiluj sa nad nami. Aj na dušami v očistci.

            Informoval: PaedDr. Anna Kolcuno

          • Hviezdoslavov Kubín

             

            Deň žien – 8.marec – sme u nás na škole „oslávili“ pracovne, ale v krásnej atmosfére. Usporiadali sme školské kolo v súťaži  ...Hviezdoslavov Kubín. Žiačky  z 3. - 6. ročníka sa nám predviedli v recitovaní poézie. Boli to najlepšie recitátorky z triednych kôl súťaže. Snaživý prednes žiačok bol hodnotený porotou, ktorú tvorili vyučujúce z jednotlivých ročníkov.

            Dievčatá sa umiestnili :

            1.miesto : Liliana Šiváková, 3.A

            2. miesto : Laura Šamková, 6.A

            3. miesto : Alexandra Miháliková, 4.A

            Všetkým zúčastneným gratulujeme a želáme veľa chuti do učenia, aj recitovania…. :-)

            Recitátorka, ktorá sa umiestnila na 1.mieste bude reprezentovať našu školu na okresnom kole súťaže Hviezdoslavov Kubín.

             

            Informoval: Mgr. Emília Kmecová

          • Fašiangykarneval

            4.-5.2.2016

            Pred Pôstom sa ešte trochu zabavíme. V dňoch 4. a 5.2.2016 prebiehal v našej škole karneval. Deti sa rýchlo vžili do svojich masiek a radi sa v nich predviedli. Aj niektoré pani učiteľky boli úplne zmenené. Deti si prišli na svoje, lebo okrem sladkej odmeny si mohli dosýta zatancovať a zasúťažiť. Odmenení boli všetci dobrou zábavou.

             

             

          • Oslava don Bosca – Valdocco

             

            Ako už býva zvykom, aj tento rok sme prispeli do programu oslavy don Bosca - Valdocco. Žiačky 6. ročníka na krúžku „Rómsky folklór“ pod vedením Janky Šamkovej nacvičili pekný moderný tanec v rómskom rytme. Tanec sa páčil a páčilo sa aj dievčatám na tejto oslave. Po programe bolo malé pohostenie a potom ich šťastné a plné zážitkov odviezli saleziáni otec Peter a  otec Jožko domov.

             

             

            Napísala: PaedDr. K. Sotáková, PhD.

          • Aj tento rok sme plesali

             

            V sobotu 23. januára sa zamestnanci našej školy spolu so svojimi rodinami stretli na školskom plese. Pani riaditeľka Kristína Sotáková  nás spolu s donom Antonom  Červeňom  privítali a popriali veselú náladu . Nálada bola naozaj výborná, prítomní sa dosýtosti vytancovali a zabavili. Najmenší plesajúci vydržali šaňtiť do noci a tešili sa ,tak ako aj dospelí z cien ktroré vyhrali v tombole. Na záver sme si zaspievali s doprovodom harmoniky a pobrali sme sa domov, oddýchnuť si do nového pracovného týzdňa.Všetkým ďakujeme za super atmosféru a tešíme sa na ďalší ples.

             

            Informovala: Mgr. Petra Glittová

          • Exkurzia v krajčírskej firme (al.“ako sa šije...“)

             

            V stredu 27. januára 2016 sa žiaci 5.A a 6.A zúčastnili exkurzie v krajčírskom závode firmy Weget s.r.o. v Bardejove. Pracovníci firmy nás milo privítali a previedli nás po celom závode. Začali sme v strihárni, kde žiaci mohli vidieť moderné strihacie stroje riadené počítačom a prácu na nich. Potom sme sa presunuli do šijacích dielní, kde šičky spájali jednotlivé diely do celkov. Nakoniec sa celé zošité odevy kontrolovali a balili do krabíc. Žiaci si mohli konkrétne v praxi osvojiť výrobný proces, ktorý sa preberal na vyučovacích hodinách.

            Za možnosť exkurzie priamo vo výrobnom závode vyjadrujeme vďaku firme Weget s. r. o. .

             

            Informoval: Mgr. Ing. Ján Kýpeť

          • Školské vianočné predstavenie

             

            Vianoce sú tradičným časom rodinnej lásky a pokoja. Vianočný čas, je čas kedy sa zamýšľame o najväčšom zázraku v rodine. Ten najväčší dar je narodenie dieťaťa. Je to láska, ale aj obeta zmeniť svoj doterajší život.

            V takomto duchu začal vianočný čas na našej škole. Vo štvrtok 10. decembra a v pondelok 14. decembra sa v telocvični tunajšej školy stretli rodičia, žiaci, zamestnanci školy a saleziáni na vianočných besiedkach mladších a starších žiakov. Besiedka starších žiakov začala pesničkou z rozprávky „ Tri oriešky pre Popolušku“, ktorú zaspievala Iveta Bartošová. ... ver mi, že to je tá na svete najlepšia správa, pre tých čo uveria stane sa zázrak... Ten zázrak sa má zrodiť v našom srdci, kde sa má narodiť Ježiš.

            Žiaci materskej a základnej školy sa predstavili vianočnými koledami, tancami a divadielkami. Svojim vystúpením dali najavo, že ak budú rozdávať pokoj a lásku, v svojich rodinách prežijú tie najkrajšie Vianoce. A k tomu všetkým prítomným don Luigi požehnal a poprial Krásne požehnané Vianoce, lebo Vianoce sú vtedy keď nikto neplače, Vianoce sú tam, kde voňajú mamine koláče. Vianoce sú s tými, ktorých ľúbime, ale aj s tými na ktorých myslíme.

            Krásne požehnané Vianoce a všetko najlepšie v novom roku 2016 prajú žiaci a zamestnanci ZŠ s MŠ bl. Zefyrína.

             

            Informoval: PaedDr. Anna Kolcunová

          • Predvianočná atletika v škole

             

            Dňa 8. 12. 2015 sme pre žiakov našej školy usporiadali „Predvianočnú atletiku“, na ktorej si žiaci tretieho až šiesteho ročníka vyskúšali svoje schopnosti z atletiky. Sily sme si merali v disciplínach: šprint na 60m, skok do diaľky z miesta, hod plnou loptou, štafeta 3 x 80 m a vytrvalostný beh na 800 m. Najlepší žiaci boli odmenení diplomami a vecnými darčekmi. Víťazom blahoželáme.  

             

             

            Informoval: Ing. Mgr. Ján Kýpeť

          • Piataci a šiestaci v knižnici
             
             

            V krásne októbrové ráno (28.10.2015) sme sa so žiakmi 5-teho a 6-teho ročníka vybrali do Okresnej knižnice D.Gutgessela na exkurziu. Témou mali byť rozprávky a ich autori, ale to sme netušili, že budú aj naši žiaci hercami -divadelníkmi. Dozvedeli sme sa o postupe pri vypožičiavaní kníh, prečítali sme nájdené odkazy spisovateľov a nakoniec sa niektorí žiaci zhostili hereckých rolí. Zahrali nám ukážku z rozprávky Soľ nad zlato...a boli ozaj skvelí.

            Domov sme odchádzali aj s vypožičanými knihami.

             

            Ďakujeme !

             

             

            Informoval: Mgr. Emília Kmecová

          • Športujeme v ŠKD

            Ku „Svetovému dňu zdravej výživy“ (16.10),ktorý sme mali vo forme poznávania a ochutnávky ovocia a zeleniny patrí aj „Svetový deň behu“ (5.11). Vo štvrtok (12.11.) sme so žiakmi ŠKD absolvovali štafetový beh v telocvični. Súťažou sme si pripomenuli, že k zdravej výžive patrí aj zdravý životný štýl, to znamená šport a pohyb.

            1. miesto – 1.A
            2. miesto – 1.B
            3. miesto – 2.A

            Za odmenu každý dostal medailu podľa umiestnenia, sladkú odmenu a obrázok don Bosca, ktorý aj ako starší kňaz predbehol v behu všetkých chlapcov.

            V rytme tanca sme oslavovali pohyb aj na „Katarínskej veselici“. Deti si zatancovali, zasmiali sa a podelili s občerstvením, ktoré si samé priniesli. Mottom tohto dňa bolo don Boscovo heslo: „Skáčte, kričte, len nehrešte.“

             

             

            Informovala: Mgr. Katarína Šidelská

          • ŠKD na návšteve v kostole sv. Jakuba

            Prednedávnom sa skončila „Dušičková oktáva“, počas ktorej sme si mali viac spomínať v modlitbách na našich zosnulých príbuzných. V Bardejove počas týchto ôsmich dní boli v malom kostolíku sv.Jakuba vystavené relikvie sv.Pátra Pia, sv.Františka z Assisi, sv.Jána Bosca, sv. Dominika Sávia a Štrnástich pražských mučeníkov. Hneď, ako sme sa to dozvedeli, rozhodli sme sa navštíviť tento kostolík a zotrvať v modlitbách pri týchto „nebešťanoch“. V piatok 6.novembra 2015 mnohí z nás videli po prvý krát tento maličký chrám. Pred obetným stolom boli vystavené relikvie k úcte veriacim a ujo Ľudo, ktorý sa stará o tento kostolík nám povedal príbehy zo života týchto svätých. Dozvedeli sme sa, že páter Pio mal dar byť na dvoch miestach súčasne a že tento dar mal aj sv.Ján Bosco. Páter Pio bol obdarovaný aj stigmami – ranami, aké mal Pán Ježiš. Spolu s našimi učiteľkami sme sa pomodlili ruženec a spolu sme si aj zaspievali. Ujo Ľudo bol z našej návštevy nadšený a pozval nás aj nabudúce. Veríme, že sa nám ešte niekedy podarí navštíviť tento malý kostolík, ktorý sa nám zapáčil a na túto chvíľu budeme ešte dlho spomínať.


            Sv.Páter Pio, sv.František z Assisi, sv.Ján Bosco, sv. Dominik Sávio a Štrnásti pražskí mučeníci orodujte za nás!

             

            Informovala: Mgr. Katarína Šidelská