• Školské kolo Hviezdoslavovho Kubína

          •  

                       Žiaci tretieho a štvrtého ročníka sa  aj tento školský rok,  zapojili do tradičnej recitačnej súťaže  v prednese poézie a prózy  - Hviezdoslavov Kubín. Nakoľko sme minulý rok túto možnosť nemali kvôli epidemiologckej situácii, o to viac sa na súťaž  naši  žiaci a učitelia tešili. Do súťaže sa sa zapojilo  spolu 13 žiakov, ktorí predniesli texty autorov detskej literatúry.

                       V kategórii tretieho ročníka sa umiestnili na prvých troch miestach títo žiaci :  1.miesto - Š. Šiváková ( 3.B), 2. miesto - M. Mihálik ( 3.B), 3.miesto - M. Mihalik ( 3.A).  V kategórii štvrtého ročníka sa porota rozhodla nasledovne : 1.miesto obsadili dvaja žiaci : D. Dreveňak ( 4.A ) a P. Miko ( 4.B ), 2.miesto : V. Bilá ( 4.B ) , 3.miesto : V. Štefanová ( 4.A ) . Cenu poroty v zložení - Mgr.V. Škorupová a Bc. K. Reviľaková sme udelili žiakovi 4.B , J. Bystrému. Všetkým oceneným blahoželáme a veríme, že si odniesli mnoho pekných spomienok. Chceme  sa poďakovať aj pedagógom tretích a štvrtých ročníkov, ktorí vzorne pripravili žiakov na prednes. Ďakujeme  za účasť aj nášmu riaditeľovi - Mgr. Petrovi Vargovi, ktorí prišiel podporiť našich žiakov a vypočuť si ich výkony.

          • Kyberšikana

          • Kyberšikanovanie je druh šikany, špecifický tým, že je realizovaný prostredníctvom komunikačných a informačných technológií, najčastejšie prostredníctvom internetu či mobilného telefónu. Týka sa to aj našich žiakov a preto v mesiaci február mali žiaci 3. a 4. ročníka prednášku na tému kyberšikana s milou pani policajtkou. Pozreli si rozprávku o ovečke, dozvedeli sa ako sa chrániť na internete, čo môžu zverejniť a čo nie. Na záver dostali od pani policajtky pexeso a nálepku.  

          • Deviatnik k sv. Jánovi Boscovi

          • Deviatnik prebiehal formou čítania príbehov zo života Dona Bosca, ktoré čítali žiaci štvrtého ročníka s pani učiteľkou, cez školský rozhlas. Po prečítaní príbehu nasledovala myšlienka, predsavzatie a modlitba na určený deň. Pobožnosť sme ukončili modlitbou Pod Tvoju chranu....

            Potom nasledovali úlohy pre žiakov. V 1. kategórii -  mali žiaci nakresliť obrázok z príbehu. V 2. kategórii - mali žiaci napísať správnu odpoveď na zadanú otázku o odovzdať tr. učiteľom. Zo žiakov, ktorí sa zapojili, sme každý deň vylosovali troch výhercov z každej kategórie a odmenili sme ich malými cenami. Z obrázkov sme urobili výstavku vo vestibule, pridali sme životopis sv. Jána Bosca a správne odpovede. Úlohy boli zadané aj pre učiteľov, vychovávateľov a asistentov, napríklad pozorne  si prečítať10 zásad výchovy Dona Bosca.

          • Perníky pre bezdomovcov

          • Netradičné  kovidové predvianočné obdobie si zamestnanci našej školy spríjemnili dobročinnou akciou. Všetku námahu, úsilie a radosť z prichádzajúcich Vianoc pretavili do utešených vianočných medovníkov. Zdobenie a pečenie si vyžadovalo istú ruku a profesionálny prístup. Napiekli a vyzdobili 800 medovníkov, z ktorých pripravili 30 balíčkov pre ľudí žijúcich bez domova, ale aj pre vlastné potešenie.  Miestnosť, v ktorej sa miešali vône pečeného cesta, medu, škorice a  vianočného punču, opúšťali učitelia po niekoľkých hodinách s hrejivým pocitom dobre vykonanej práce.

          • Pečenie vianočných oblátok

          •      K duchu našich Vianoc od nepamäti patrí výroba oblátok. Tento zvyk poznáme zhruba od 18. storočia, vtedy ešte krehký, chrumkavý pokrm piekli výlučne kňazi. Neskôr táto úloha pripadla učiteľom.

                  Tradícii pečenia oblátok chceli ostať verní aj zamestnanci ZŠ s MŠ bl. Zefyrína  na Poštárke. Iniciátorkou tejto predvianočnej akcie bola p.učiteľka Milka Kmecová, ktorá ich postupne zasväcovala do procesu výroby. Odvtedy  prešlo už 7 rokov a z malej aktivity sa stal prekrásny zvyk. Na radosť všetkých, uspokojiť objednávky bolo čoraz náročnejšie, no o to krajšie. Výťažok z predaja oblátok totiž značne pomáha pri realizovaní rôznych školských, voľnočasových a mimoškolských aktivít.

                  No pre mnohých zamestnancov má čas strávený výrobou oblátok aj inú, pridanú hodnotu. Sú to chvíle, keď môžu spomaliť tempo, sadnúť si spolu (aj keď len k stroju na pečenie), porozprávať sa ....... a v neposlednom rade priložiť ruku k malému, no veríme, že Bohom požehnanému dielu.

          • Adventné vence

          • O niekoľko hodín začína adventné obdobie, na ktoré sa treba pripraviť. Žiaci našej školy sa do takéto prípravy zapojili spolu so svojimi učiteľmi výrobou vlastných adventných vencov. Tie im počas adventu budú pripomínať približujúci sa čas narodenia Ježiša Krista v ich domovoch.  Najzaujímavejšie a najkrajšie vence boli aj ocenené. Prajeme všetkým požehnané adventné obdobie.

          • Svätý ruženec v ŠKD

          • Počas celého mesiaca október sme sa v ŠKD spolu s deťmi modlili svätý ruženec. Od 18. – 22. októbra bol výnimočný „misijný“ týždeň, lebo každý deň sme sa modlili za jeden kontinent a obliekali sa do danej farby pre určenú krajinu:

            Pondelok – zelená farba – za Afriku

            Utorok – červená farba – za Ameriku

            Streda – biela farba – za Európu

            Štvrtok – modrá farba – za Austráliu a Oceániu

            Piatok – žltá farba – za Áziu a Poštárku

            Ďakujeme aj všetkým učiteľom a zamestnancom školy, ktorí sa tiež zapojili do tejto farebnej misijnej aktivity.

          • Sladká pomoc - Dvakrát dobrá čokoláda - Pápežské misijné diela

          • Dňa 20.10.2021 sa na našej škole uskutočnila akcia - Sladká pomoc - Dvakrát dobrá čokoláda. Pani učiteľka Martina Sobeková si pripravila prezentáciu o Afrike, predstavila deťom ťažký život v tejto krajine a vysvetlila, prečo je dôležité pomáhať chudobným ľuďom. Pani učiteľka Monika porozprávala deťom o čokoláde, odkiaľ pochádza, i priebeh jej výroby. Potom si deti vyskúšali bez držania nosiť na hlavách vankúše, pričom sa stali na chvíľu malými Afričanmi a nasledoval charitatívny predaj čokoládok. Nakoniec si deti spolu so svojimi pani učiteľkami zatancovali na pesničku o Afrike od Shakiry - Waka, Waka, pri ktorej sa všetci výborne zabavili.

          • ŠKD a zdravá výživa

          • 16.októbra je Svetový deň zdravej výživy.Výživa je významný faktor životného štýlu, ktorý ovplyvňuje zdravie. V ŠKD sme si tento deň pripomenuli 15.októbra ochutnávkou ovocia a zeleniny. Porozprávali sme sa prečo je dôležité jesť ovocie a zeleninu pre naše zdravie. Pozreli sme si prezentácie, zaspievali pieseň Ovocníčkovia a vypracovali pracovné listy. Žiakom sa to veľmi páčilo a veríme, že aj touto akciou prispejú k zmene stravovacích návykov.

          • KULT MINOR

          • Dňa 14. 10. 2021 vybrané deti z 3 a 4 ročníka navštívili HOS v Bardejove. Naša škola bola vybraná v rámci rómskeho projektu KULT MINOR . V rámci projektu si deti namaľovali vlastnú tašku a vyrobili si krabičku na arašidy. Ďakujeme pani Harňakovej, ktorá nás oslovila s týmto projektom a tešíme sa na november, kedy znova navštívime HOS a vyrobíme si niečo pekné.

          • Deň zdravej výživy

          • Dňa 6.10.2021 sa na našej škola konal Deň zdravej výživy. V tento deň si žiaci na desiatu doniesli len zdravé jedlo. To znamená, že obmedzili veľmi sladké a slané maškrty. Na jednej vyučovacej hodine kreslili, maľovali, strihali, lepili, vyrábali z papiera,  ale aj iných materiálov rôzne  predmety, ktoré súviseli so zdravou výživou. Z ovocia a zeleniny, ktorú si doniesli žiaci ale aj učitelia zo svojich záhrad, nainštalovali výstavku a umiestnili vo vstupnej hale. Počas celého dňa v rámci medzipredmetových vzťahov, žiaci aj na ostatných vyučovacích hodinách riešili problematiku zdravej výživy, a to  riešením problémových úloh, kvízov, didaktických hier a čítaním textov . Túto akciu pre základnú školu  pripravila a zrealizovala p. uč. Mgr. Iveta Majirská za aktívnej účasti všetkých triednych učiteľov.

          • RUŽENCOVÝ OKTÓBER

          • Mesiac október je nielen mesiacom úcty k starším, ale aj mesiacom ruženca. Spoločne so žiakmi sa každé ráno modlíme desiatok ruženca, ktorý má vždy nejaký úmysel. Takto chceme prosiť a myslieť na naše rodiny, blízkych, chorých, či  opustených...

          • PROJEKT – „Spolu múdrejší 2“

          • Na základe výzvy z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR sme sa zapojili do projektu „Spolu múdrejší 2“.  Do projektu sa zapojilo 9 pedagogických zamestnancov a 45 žiakov prvého stupňa. Doučovanie bude prebiehať v popoludňajších hodinách od októbra do decembra 2021. Keďže naša škola sa už zapojila do projektu „Spolu múdrejší“, videli sme zmysel a hlavne potrebu zareagovať aj na túto výzvu a možnosť. Veríme, že žiakom takéto individuálne doučovanie a prístup môže napomôcť k lepšiemu vzdelávaniu.

          • Šarkaniáda

          • Dňa 27.09.2021 zorganizovali vychovávateľky "šarkaniadu" pre deti z ŠKD. Slniečko krásne svietilo, fúkal jemný vietor, šarkany lietali - ako "šarkani". Deti mali úžasný zážitok. Peknú atmosféru spríjemnila príjemná hudba.

          • Oznam pre osoby vstupujúce do objektu školy a školského zariadenia

          •  

            Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom ochorenia COVID-19 (neprimeraná únava, bolesť hlavy a tela, zvýšená telesná teplota, kožná vyrážka, nádcha, bolesť hrdla, strata čuchu a chuti, kašeľ, sťažené dýchanie, známky ochorenia tráviaceho traktu bolesť brucha, vracanie, hnačka), ako aj inej infekčnej choroby nesmie vstúpiť do priestorov školy a školského zariadenia. Pri výskyte týchto príznakov je potrebné telefonicky kontaktovať lekára.

            Po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich dní (vrátane víkendov a sviatkov) rodič predkladá „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ dieťaťa/žiaka.

            Návštevník školy a školského zariadenia môže vstúpiť len so súhlasom riaditeľa a musí sa preukázať „Písomným vyhlásením o bezpríznakovosti“ pre návštevníka.

          • Návšteva dračej pivnice

          • Dňa 15. 6. 2021 sme sa vybrali s deťmi  z ŠKD na výlet do Poľsko slovenského domu. Pozreli sme si dračiu pivnicu, kde kedysi žili draci. Túto pivnicu stráži rytier Roland. Videli sme ako  kedysi popravovali ľudí. Pozreli sme výstavu obrazov. Vonku sme sa vyfotili s katom mesta  a osviežili sme sa zmrzlinou, Na chvíľu sme sa zastavili v  v Kláštornom parku, Naspäť sme sa peši vrátili šťastní a plní zážitkov domov. 

          • Deň Detí na Poštárke

          • Svätý Otec vyhlásil rok sv. Jozefa od 9. decembra 2020 do 8. decembra 2021. Aj my na Poštárke sme sa rozhodli stráviť a spoločne osláviť deň detí, kde bola hlavná téma sv. Jozef. Keďže v ten deň bol aj sviatok Božského srdca ale pandemická situácia nám ešte nedovolila mať svätú omšu na prvej hodine sme sa cez rozhlas pomodlili litánie k sv. Jozefovi, prečítali si niečo zo života sv. Jozefa. Všetky deti si vyfarbili obrázok sv. Jozefa, starší žiaci si mohli preveriť vedomosti v kvíze o sv. Jozefovi. Medzitým asistenti a pani vychovávateľky pripravili vonku jednotlivé stanovištia. Každá trieda prešla jednotlivými stanovišťami, kde sa naučili spievať pieseň o sv. Jozefovi, zmerali si sily v nosení vody, pribíjali klince, z čoho im vzniklo meno patróna našej školy bl. Zefyrín, behali vo veľkých krabicových topánkach, učili sa triafať do bodovej steny, zhadzovať kolky, skákali vo vreci a hrali vajnorskú šatku. Za každé stanovište získali časť mozaiky, ktorej výsledkom bol obraz sv. Jozefa s jeho cnosťami a fotografiou každej triedy. Na záver sme sa poďakovali predovšetkým Pánu Bohu za krásne počasie, pani vychovávateľkám, ktoré nám tento deň pripravili. Otec Peter nám pripomenul, aby sme sa snažili byť pracovití, usilovní, obetaví, spravodliví, trpezliví, čestní, svedomití, nábožní, vytrvalí, skromní ako bol sv. Jozef. Pomodlili sme sa a vďační za krásny deň sme sa rozbehli domov.

          • Zápis do MŠ

          • Riaditeľ ZŠ s MŠ bl.Zefyrína oznamuje, že zápis do materskej školy bude od 1.5.2021 do 31.5.2021 v budova školy

            Na zápis je potrebné doniesť rodný list dieťaťa. Zápis je povinný pre deti narodené do 31.8.2016.

          • Zápis do 1. ročníka ZŠ

          • Zápis do 1.ročníka ZŠ sa uskutoční 23.4.2021 od 8.00h do 10.00h vo vstupnej hale školy.

            Na zápis je potrebné doniesť rodný list dieťaťa.